City Tips

Μουσεία

Λευκός Πύργος (1,6km)

Είναι το κτίσμα – σύμβολο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην αρχή της Νέας Παραλίας και έχει ύψος 33,90μ και διάμετρο 22,70μ.
Η αρχική του ονομασία ήταν «Πύργος του Λέοντος», σύμφωνα με μια τουρκική επιγραφή του 1535-1536 και η οποία βρισκόταν στην είσοδο του εξωτερικού περιβόλου. Από τον 17ο αιώνα ονομάστηκε ‘ Φρούριο της Καλαμαριάς’ και ‘Πύργος των Γενίτσαρων’.

Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε από Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα όταν ο σουλτάνος Μουράτ Β’ κατέλαβε την Θεσσαλονίκη. Αρχιτέκτονας του πιθανολογείται να ήταν ο φημισμένος Μιμάρ Σινάν. Ο Πύργος ήταν για αιώνες μέρος των τειχών της παλιάς πόλης της Θεσσαλονίκης που χώριζε την εβραϊκή συνοικία της πόλης από τα νεκροταφεία των Μουσουλμάνων και των Εβραίων. Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν τον Λευκό Πύργο με μια διαδοχική σειρά. Αρχικά, ως φρούριο, στην συνέχεια ως φρουρά και στο τέλος ως φυλακή.

Μετά την διάλυση του τάγματος των Γενιτσάρων το 1826, αποκτά το όνομα ‘Πύργος του Αίματος’ λόγω των σφαγών από τους Γενίτσαρους. Το όνομα διατηρείται και μετά το 1826 λόγω της λειτουργίας του ως φυλακή μελλοθανάτων βαρυποινιτών και τόπο βασανιστηρίων, οι οποίοι συχνά εκτελούνταν από τους Γενιτσάρους γεμίζοντας με αίμα τους τοίχους. Κατά μία εκδοχή, το σύγχρονο όνομά του φαίνεται να το πήρε όταν ένας Εβραίος κατάδικος, ο Nathan Guidili, τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το 1891. Άλλη ιστορική πηγή, αναφέρει πως η σημερινή ονομασία του κτίσματος δόθηκε μεταξύ των ετών 1883 και 1884 μετά από απαίτηση του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β ή από πρωτοβουλία του βαλή της πόλης Γκαλίπ.

Το 1985 ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του μνημείου και μετατράπηκε σε μουσείο και εκθεσιακό κέντρο.

Η θέα από τον εξώστη, όπου κυματίζει η γαλανόλευκη είναι πανοραμική και ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει τον Θερμαϊκό κόλπο, την βουνοκορφή του Ολύμπου, την Άνω Πόλη ή την Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (1,9km)

To Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία ΧΑΝΘ, δίπλα στη Διεθνή ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912 και το σημερινό κτίριο εγκαινιάστηκε το 1962 όταν η πόλη γιόρταζε τα 50 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Αρχιτέκτονας ήταν ο Πάτροκλος Καραντινός. Τα εκθέματα, τα οποία φιλοξενεί, προέρχονται από τις ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Στο Μουσείο στεγάζονται ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα σε οικόπεδα της πόλης και σε αρχαιολογικούς χώρους και ειδικότερα από τη δραστηριότητα της ΙΣΤ εφορίας αρχαιοτήτων, που καλύπτει τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς,Πιερίας, Χαλκιδικής. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξένησε τα ευρήματα των ανασκαφών του Μανώλη Ανδρόνικου στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας. Στις εσωτερικές αίθουσες στεγάζονται τα ευρήματα από το νεκροταφείο της Σίνδου. Στις εξωτερικές αίθουσες εκτίθενται αντικείμενα της Νεολιθικής, Κλασσικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στον κάτω όροφο εκτίθεται η προϊστορική συλλογή παρουσιάζοντας στον επισκέπτη μια διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής εξέλιξης όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (2,2km)

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βρίσκεται στη Λεωφόρο Στρατού ακριβώς απέναντι από το πεδίο του Άρεως και πίσω από το νέο δημαρχείο της πόλης σε μια έκταση 3.430 τ.μ.. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1994 και το 2005 τιμήθηκε με το ‘Βραβείο Μουσείου’ του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ το κτίριο θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Οι 11 αίθουσες του μουσείου φιλοξενούν εκθέσεις που παρουσιάζουν την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση εκκλησιών, στα παλαιοχριστιανικά χρόνια, όψεις οικονομικής ζωής, εξοπλισμό κατοικίας και στοιχεία ένδυσης και διατροφής,ταφή νεκρών σε παλαιοχριστιανικά κοιμητήρια της πόλη, αφιέρωμα στον πολιτισμό της μεσοβυζαντινής περιόδου (8ος-12ος αι μ.Χ), αφιέρωμα σε βυζαντινούς αυτοκράτορες,συλλογές χαρακτικής,παρουσίαση της Βυζαντινής κληρονομιάς μετά την Άλωση από τους Οθωμανούς και τέλος παρουσίαση της πορείας των αρχαιολογικών αντικειμένων από την ανασκαφή ως την μεταφορά τους στο μουσείο.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κατανοήσει τα πολιτισμικά και κοινωνικοπολιτικά δεδομένα που επηρέαζαν τη ζωή των ανθρώπων κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή.

Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (0,1km)

Η εβραϊκή παρουσία στην Θεσσαλονίκη είναι μακραίωνη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Αποστολή του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της κοινότητας στο ευρύ κοινό, η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος καθώς και η έρευνα για την υπερδισχιλιετή παρουσία των Εβραίων στην πόλη. Ιδρύθηκε το 2001 και στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα κτίρια από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
Διαθέτει συλλογές με επιτύμβιες πλάκες από το κατεστραμμένο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο, οικοδομικά μέλη από συναγωγές που κατεδαφίστηκαν από τις γερμανικές αρχές κατοχής, θρησκευτικά αντικείμενα, παλαιά και σπάνια βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα, οικογενειακά κειμήλια, κετουμπότ, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα σχετικά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιωτικές επιστολές, ενδυμασίες, υφάσματα, τραπεζομάντιλα, βιβλία καθώς και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων (ως το 1940). Επίσης, το μουσείο διατηρεί τη μοναδική υφιστάμενη συλλογή προπολεμικών οικογενειακών και σχολικών φωτογραφιών, σχηματισμένη από δωρεές που συνεχίζονται και διαθέτει τη σημαντικότερη συλλογή επιχειρηματικών τεκμηρίων από τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, ένας ειδικός εκθεσιακός χώρος αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα, όπως επηρέασε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο σύνολο της.

Εθνογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης

Το Εθνογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας -Θράκης βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας σε ένα όμορφο, καλοδιατηρημένο ιστορικό κτίριο του 20ου αιώνα, γνωστό ως «Modiano Villa», κατοικία του τραπεζίτη Yiako Modiano και της οικογενείας του. Έργο του είναι να ανακαλύπτει και να μελετάει την παραδοσιακή κουλτούρα των τελευταίων χρόνων σε αρκετές περιοχές της Β. Ελλάδας.

Οι συλλογές αποτελούνται από αντικείμενα που προέρχονται από την προ-βιομηχανική εποχή, κυρίως από τις περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης. Αντιπροσωπεύουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα τόσο στην ύπαιθρο όσο και στην πόλη. Ως προς την ποσότητα και την ποικιλία τους πρόκειται για μια από τις πλουσιότερες συλλογές του είδους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα αντικείμενα που το Μουσείο φιλοξενεί προέρχονται από αγορές και δωρεές και περιλαμβάνει τοπικές ενδυμασίες, κοσμήματα, υφάσματα και κεντήματα, εργαλεία για τεχνίτες, αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, έπιπλα, μουσικά όργανα, παιχνίδια, εκκλησιαστικό εξοπλισμό, καθώς και πρώιμες μορφές μηχανημάτων (φωτογραφικές μηχανές, ραπτομηχανές).

Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης (1,7km)

Το Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε το 1881 και πέρασε τα νεανικά του χρόνια ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Βρίσκεται πίσω από το τουρκικό Προξενείο στην οδό Αποστόλου Παύλου 75.

Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει προσωπικά αντικείμενα του Τούρκου ηγέτη, φωτογραφίες εποχής, φωτογραφίες και διάφορα έγραφα.
Το γεγονός ότι χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτονται το σπίτι του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας αποτυπώνει την ακτινοβολία που ακόμη και σήμερα διατηρεί η προσωπικότητα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (0,5km)

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό μουσείο της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας, εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και διοργανώνει κάθε δυο χρόνια ένα διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας. Άνοιξε τις πύλες του το 1998 και το 2001 στεγάστηκε στην Αποθήκη Α’ του λιμένα Θεσσαλονίκης.
Η αποστολή του εστιάζεται στον σχεδιασμό και στην παρουσίαση σειρά εκθέσεων,στη δημιουργία αρχείων και συλλογών από υλικό φωτογράφων και στην έκδοση βιβλίων και καταλόγων.

Παράλληλα φροντίζει για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προβολή της ελληνικής φωτογραφίας σε διεθνές επίπεδο.

Αξιοθέατα

Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της πόλης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα. Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από τα ψηφιδωτά του, ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον ίδιο τον Άγιο με δύο μικρά παιδιά και ένα άλλο, που απεικονίζει τον Άγιο ανάμεσα στον επίσκοπο και στον έπαρχο, οι οποίοι ανακαίνισαν το ναό τον 7ο αιώνα.

Στη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τα 2/3 της πόλης τον Αύγουστο του 1917, κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και αναστηλώθηκε το 1948 διατηρώντας αρκετά από τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Χάρη στον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο, που είχε κρατήσει σημειώσεις, σχέδια και φωτογραφίες ο ναός αναστηλώθηκε «εκ βάθρων» για να δοθεί και πάλι στη λατρεία των πιστών στις 26 Οκτωβρίου 1949, την ημέρα της γιορτής του άγιου.

Λίγο αργότερα, το 1978, τα λείψανα του Αγίου επέστρεψαν από το αββαείο του Αγίου Λαυρεντίου στο Κάμπο της Ιταλίας και τοποθετήθηκαν σε μια αργυρή λάρνακα όπου φυλάσσονται ως σήμερα.

Το 1988 ο ναός ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Από το 1988 η κρύπτη του ναού λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος (μουσειακή έκθεση), όπου εκτίθενται συλλογή γλυπτών, κιονόκρανων, θωρακίων και αγγείων από τις διάφορες φάσεις της ιστορίας του ναού του Αγίου Δημητρίου

Άνω Πόλη - Κάστρα (1,1km)

Η περιοχή της Θεσσαλονίκης που είναι γνωστή ως Άνω Πόλη είναι χτισμένη στα βορειοδυτικά και ξεκινά από την περιοχή πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, την οδό Ολυμπιάδος και φτάνει ως την Ακρόπολη και το Επταπύργιο. Είναι το μοναδικό σημείο της Θεσσαλονίκης που έμεινε άθικτο από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ θα σας ταξιδέψει πίσω, στην εποχή του Βυζαντίου.

Λόγω της τοποθεσίας της αποτελούσε και το κύριο φρούριο της πόλης με αμυντικές κατασκευές, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την Βυζαντινή και Οθωμανική Περίοδο. Ένα μεγάλο μέρος των βυζαντινών τειχών, έχουν διατηρηθεί και πλέον αποτελούν κόσμημα της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης.

Την Άνω Πόλη μπορείτε να την επισκεφτείτε με τα πόδια ή με λεωφορείο. Κάντε μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια που περιβάλλονται από μικρά όμορφα οθωμανικής αρχιτεκτονικής σπίτια και απολαύστε την καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας, ειδικά κατά τις ώρες του ηλιοβασιλέματος. Γευματίσετε στις μικρές ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα , μερικές από αυτές μετράνε πάνω από έναν αιώνα ζωής! Μπορείτε επίσης να βρείτε αναμνηστικά σε μικρά τουριστικά μαγαζιά της περιοχής, κοντά στην Πορτάρα και τον Πύργο του Τριγωνίου.

Αψίδα Γαλερίου (Καμάρα)

Η αψίδα του Γαλερίου γνωστή και ως «Καμάρα» είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και διακεκριμένα ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ίσως τον δημοφιλέστερο προορισμό τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Είναι ένα μνημείο θριαμβικού χαρακτήρα που συγκεντρώνει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία της Ρωμαϊκής μνημειακής αρχιτεκτονικής ενώ ήταν αφιερωμένο στην νικηφόρα εκστρατεία του αυτοκράτορα Γαλέριου έναντι των Σασσανιδών της Περσίας και την κατάληψη της πρωτεύουσας τους Κτησιφών το 298 μ.Χ. Καθώς η αψίδα ήταν μέρος του ευρύτερου αρχιτεκτονικού συμπλέγματος που περιελάμβανε τα Aνάκτορα και το εντυπωσιακό κυλινδρικό κτίσμα της Ροτόντας σε μια ενιαία οντότητα, μπορούμε να αντιληφθούμε το πλούσιο και έντονο ρωμαϊκό παρελθόν της πόλης.

Η Καμάρα αποτελεί το πιο κοινό σημείο συνάντησης για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς και την εντυπωσιακά μεγάλη φοιτητική κοινότητα της πόλης. Είναι εξαιρετικά προσβάσιμη (οδός Εγνατία) ενώ πλήθος άλλων αξιοθέατων και περιοχών που αξίζουν της προσοχής σας βρίσκονται σε ιδανική απόσταση για περπάτημα. Υπάρχουν πολλές καφετέριες τριγύρω από το μνημείο ενώ ο κόσμος που συχνάζει σε αυτές είναι κυρίως φοιτητές.

Ροτόντα (1,5km)

Η Ροτόντα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ρωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα,στο ανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκη, όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης, που προοριζόταν για ναός του Διός ή των Καβείρων και μαυσωλείο του αυτοκράτορα Γαλέριου.

Λόγω της μη χρήσης του, μετατράπηκε επί Βυζαντίου σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων και μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο.

Αποτελεί τμήμα του ανακτορικού συγκροτήματος του αυτοκράτορα Γαλέριου και κτίστηκε γύρω στα 304 μ.Χ. Από το 1988 ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (2,0km)

Για τους κατοίκους της πόλης, ο περίπατος (και τα τελευταία χρόνια το τρέξιμο) κατά μήκος αυτής αποτελεί αγαπημένη συνήθεια.
Στα 3,5χλμ που θα διασχίσει ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει τον ήλιο, τη θάλασσα και τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει οριοθετημένο χώρο για τους ποδηλάτες σε όλο το παραλιακό μέτωπο από το Μέγαρο Μουσικής έως και το λιμάνι.
Οι επισκέπτες περπατώντας κατά το μήκος της θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το άγαλμα του Κ.Καραμανλή, το Βασιλικό θέατρο, τα θεματικά πάρκα πρασίνου ενώ οι πιο ρομαντικοί μπορούν να απολαύσουν μια βόλτα με τα αμαξάκια ή να χαλαρώσουν στα καραβάκια που λειτουργούν ως πλωτά μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Πλατεία Αριστοτέλους (0,5km)

Η Πλατεία Αριστοτέλους είναι μία από τις κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ το 1917 αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που αποτέφρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινά από τα ημικυκλικά κτίρια στα βόρεια της οδού Μητροπόλεως, η οποία την διασχίζει στο σημείο αυτό, και συνεχίζεται μέχρι την λεωφόρο Νίκης στη θάλασσα. Η πλατεία αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες και τους ντόπιους, με πολλά καφέ και εστιατόρια και είναι χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων και ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Τα επιβλητικά γωνιακά κτίρια στεγάζουν το κινηματοθέατρο ‘Ολύμπιον’ που αποτελεί έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το ξενοδοχείο ‘Ηλέκτρα’.

Ακριβώς πάνω από την πλατεία ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια της Ρωμαϊκής Αγοράς που είναι τόπος έλξης για πλήθος τουριστών. Αριστερά και δεξιά της Πλατείας Αριστοτέλους λειτουργούν οι παραδοσιακές και γνωστές σε όλους τους Θεσσαλονικείς εμπορικές αγορές: Μοδιάνο, Καπάνι και Άθωνος.

Γαστρονομία

Gastronomy

Η πληθώρα των ανθρώπων που έζησαν μέσα στα τείχη της πόλης ανά τους αιώνες, με τις διατροφικές τους συνήθειες που αναμείχθηκαν και αφομοιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, ο συνδυασμός των ανατολίτικων γεύσεων με τις ευρωπαϊκές κουζίνες, η αγάπη και η όρεξη για ζωή που χαρακτηρίζει τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας είναι οι λόγοι δημιουργίας γαστρονομικών πανδαισιών στα ουζερί, μαγειρεία και εστιατόρια της πόλη.

Η Θεσσαλονίκη είναι η γαστρονομική μητρόπολη της Ελλάδας, ένα σταυροδρόμι γεύσεων, ένα πάντρεμα παράδοσης και πρωτοπορίας. Τα απομεινάρια των βυζαντινών συνηθειών, οι παραδόσεις των Ελλήνων προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και την Μ.Ασία αναμείχθηκαν με τις εβραϊκές και βαλκανικές γεύσεις και μαζί με τη γαλλική γευσιγνωσία δημιούργησαν το ιδιαίτερο γαστρονομικό προφίλ της πόλης.

Απολαύστε τον πρωινό σας καφέ μαζί με μπουγάτσα, αλμυρή ή γλυκιά και κουλούρι σουσαμένιο. Γευτείτε γεμιστά τσουρέκια και τρίγωνα Πανοράματος με ζεστό σαλέπι.

Πληθώρα ουζερί και τοπικών εστιατορίων είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη έτοιμα να καλωσορίσουν και να χαρίσουν στον επισκέπτη ηδονικές στιγμές γευσιγνωσίας και γαστρονομίας: θαλασσινά, φρέσκα ψάρια, μαγειρευτά με φρέσκα μυρωδικά, πιάτα με κουκουνάρι, σταφίδα και διάφορα μπαχαρικά και φυσικά για επιδόρπιο παραδοσιακά, πολίτικα σιροπιαστά γλυκά ή γιαούρτι με γλυκό κουταλιού.

Διασκέδαση

diaskedasi
Η Θεσσαλονίκη προσφέρει πολλές επιλογές στη διασκέδαση για όλες τις ηλικίες, τις οικονομικές δυνατότητες και τις διαθέσεις: καφέ, μπαράκια, clubs, πίστες λαϊκής και έντεχνης μουσικής, wine bars, σινεμά, πολυχώροι διασκέδασης. Αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο των Βαλκανίων, με ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα Πανεπιστήμια. Για το λόγο αυτό διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, φεστιβάλ βιβλίου, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, οπερέτες και μιούζικαλ. Πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και σινεφίλ είναι το φεστιβάλ κινηματογράφου, που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο και χρονολογείται από το 1960, καθώς και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, που διοργανώνεται κάθε Μάρτιο από το 1999. Ο επισκέπτης αξίζει να ενημερωθεί για τα προγράμματα των θεάτρων και του Μεγάρου Μουσικής. Η παρουσία  των φοιτητών δίνει μια συνεχή ροή στη διασκέδαση και οδηγεί πολλά μουσικά και χορευτικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό  να δίνουν παραστάσεις στη πόλη. Αλλά και το καλοκαίρι η διασκέδαση δεν σταματάει στην πόλη. Τα πλωτά μπαρ στο Θερμαϊκό, τα μπαράκια κοντά στη θάλασσα, τα θερινά σινεμά με κρύα μπυρίτσα και φυσικά τα τρία ανοιχτά θέατρα προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας σε ντόπιους και τουρίστες.

Αγορές

Markets

Οι μεγάλοι δρόμοι της Θεσσαλονίκης που χαράχτηκαν πριν πολλές δεκαετίες στεγάζουν τη μεγαλύτερη αγορά των Βαλκανίων. Η οδός Τσιμισκή, η Μητροπόλεως, η Προξένου Κορομηλά και η Εγνατία καθώς και μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως το Mediterranean Cosmos, το Notos Galleries, το One Salonika και το “Μακεδονία” φιλοξενούν στα ράφια τους τον παράδεισο της μόδας για ένδυση, υπόδηση και καλλωπισμό.

Aξίζει όμως και μία βόλτα στις παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης: Μοδιάνο, Καπάνι και Άθωνος, οι οποίες είναι από μόνες τους ένα αξιοθέατο της πόλης. Τρόφιμα, μπαχαρικά, θαλασσινά, κρέατα, φρέσκα ψάρια, λαχανικά και φρούτα, είδη ένδυσης και υπόδησης και πολλοί άλλοι μικροί θησαυροί μέσα στις σκεπαστές αγορές καταγράφουν τον καθημερινό παλμό της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

    Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο